De hoogte van het eigen risico en korting op uw premie zorgverzekering

De hoogte van het eigen risico en korting op uw premie zorgverzekering

Gaat u de premie van uw zorgverzekering vergelijken, dan speelt de hoogte van het eigen risico een belangrijke rol. Wettelijk is iedereen verplicht een gedeelte van de zorgkosten uit de basisverzekering zelf te betalen. Het staat u echter vrij om meer zelf te betalen aan de kosten voor zorg. Daarvoor geeft uw zorgverzekering u een bepaalde korting op uw maandelijkse premie. Er is wel een bovengrens aan het vrijwillig verhogen.

Wat is het eigen risico?

Als u zorgkosten declareert, gaan deze eerst van uw eigen risico af. Dit betekent dat u, totdat u aan de overeengekomen limiet bent gekomen, eerst zelf de zorgkosten betaalt. Pas als u uw verplichte deel aan zorgkosten uit eigen zak heeft betaald, gaat uw zorgverzekeraar bepaalde zorgkosten voor u vergoeden. Dit uiteraard wel volgens de voorwaarden van uw zorgverzekering. Het doel van het dit gedeelte van de zorgverzekering, verplicht door de Nederlandse overheid, is om zorgpremies laag te houden en mensen bewuster te maken van zorgkosten.

Wanneer geen eigen risico?

Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico. De volgende kosten zal uw zorgverzekeraar altijd direct volledig vergoeden:

” Wanneer u naar de huisarts of huisartsenpost gaat
” Kraamzorg en verloskundige zorg;
” Bepaalde zorg bij enkele chronische aandoeningen: COPD, diabetes mellitus type 2 en CVR. Het gaat dat om ketenzorg door huisarts en specialisten;
” Wijkverpleging;
” Als u orgaandonor bent: medische nacontroles en reiskosten.

Een zorgverzekeraar kan ervoor kiezen om, buiten deze verplichte zorgonderdelen, andere vormen van zorg vrij te stellen. Het gaat dan om geselecteerde zorgaanbieders, -programma’s, medicijnen en hulpmiddelen.

Vrijwillig verhogen

De Nederlandse overheid stelt jaarlijks vast hoeveel u zelf aan zorgkosten moet bijdragen. Het huidige kabinet heeft besloten om dit bedrag van 2018 tot en met 2021 op € 385 te houden. U mag dit vrijwillig verhogen bij uw verzekeraar, maar dit mag niet meer dan € 500 zijn. Van 2018 tot en met 2021 kunt u dus maximaal € 885 zelf moeten betalen aan zorg, maar u mag dit ieder jaar opnieuw kiezen. U moet wel altijd het minimum van € 385 kiezen. De meeste verzekeraars staan een vrijwillige verhoging van het eigen risico toe in ruil voor een maandelijkse korting op de premie.

Is het verstandig om mijn eigen risico te verhogen?

U bespaart op een maandelijkse zorgpremie door voor een hoger eigen risico te kiezen. Maar daarmee moet u misschien ook meer uit eigen zak betalen voor zorgkosten. Dat kan ineens flink aantikken: denk bijvoorbeeld aan de rekening voor ambulancevervoer. U kunt het bedrag dan vaak wel gespreid betalen aan uw zorgverzekeraar, maar toch is het verstandig om nooit een hoger bedrag te kiezen dan u kunt betalen.

Zorgverzekering vergelijken en de hoogte van het eigen risico

Wilt u uw zorgverzekering vergelijken met de mogelijkheid om in te stellen hoeveel u zelf wilt bijdragen? Met onze zorgvergelijker kunt u zelf de hoogte van het eigen risico kiezen. Zo ziet u in een oogopslag hoeveel korting u krijgt bij verschillende verzekeraars. Hiermee heeft u meteen inzichtelijk hoeveel het verhogen u oplevert en waar u het beste af bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *