Een uitvaartverzekering of toch zelf sparen?

Een uitvaartverzekering of toch zelf sparen?

Nederlanders zijn goed in verzekeren. We sluiten massaal verzekeringen af voor de inboedel, telefoon en de uitvaart. Behalve deze verzekeringen, zijn er ook nog een aantal verzekeringen die verplicht zijn om af te sluiten, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, de zorgverzekering en voor de mensen met een koophuis een levensverzekering. We kunnen ervoor kiezen om de verzekeringen die niet verplicht zijn ook niet af te sluiten. Een uitvaartverzekering is zo’n voorbeeld van een verzekering die je niet verplicht hoeft af te sluiten. Om toch geld achter te laten voor jouw uitvaart, kun je ervoor kiezen om het geld zelf opzij te zetten.

Afsluiten van een uitvaartverzekering

Een uitvaart kan al snel oplopen tot een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 euro. Om de nabestaanden niet op te laten draaien voor dit hoge bedrag, wordt er vaak gekozen voor een uitvaartverzekering. Hoe jonger je bent, hoe makkelijker het is om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit kun je gemakkelijk doen via bijvoorbeeld de website Uitvaartverzekeringwijzer.net. Daarnaast hoef je op jonge leeftijd meestal maar een klein bedrag per maand te betalen. Dit bedrag wordt naarmate je ouder wordt hoger, omdat de kans op overlijden gedurende de tijd toeneemt. Op het moment dat je overlijdt, zal de uitvaartverzekering een bedrag uitkeren dat van tevoren is vastgelegd. Dit bedrag krijg je, ongeacht het aantal maanden dat je al premie afdraagt. Een nadeel hiervan is wel dat een uitvaartverzekering vaak niet alle kosten van een uitvaart vergoedt, waardoor de nabestaanden soms nog voor een deel van de kosten opdraaien.

Zelf sparen voor een uitvaartverzekering

Behalve het afsluiten van een uitvaartverzekering, kun je ook zelf gaan sparen voor jouw uitvaart. Dit doe je door maandelijks of jaarlijks een bepaalde bijdrage op een spaarrekening te zetten of door het geld te beleggen. Wanneer je op oudere leeftijd komt te overlijden, zul je hoogstwaarschijnlijk een mooi bedrag bij elkaar hebben gespaard. Toch zit wel een risico aan het zelfstandig sparen voor een uitvaart. Het kan namelijk voorkomen dat je onverhoopt op vroege leeftijd overlijdt en er op dat moment nog niet genoeg geld gespaard is. Hierdoor moeten jouw nabestaanden alsnog opdraaien voor een groot deel van de kosten. Daarnaast kunnen bepaalde financiële omstandigheden ervoor zorgen dat het potje voor de uitvaart uit noodzaak wordt aangebroken en het geld uiteindelijk toch opgaat aan andere prioriteiten.Zelfs sparen voor een uitvaart brengt bepaalde risico’s met zich mee. Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, zijn deze risico’s kleiner. Nadeel van een uitvaartverzekering is wel dat deze vaak niet het volledige bedrag voor de uitvaart uitkeert, waardoor jouw nabestaanden alsnog een deel moeten betalen. Daarnaast ben je verplicht om elke maand een vast bedrag te betalen en wordt dit bedrag hoger naarmate je ouder wordt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *