Haal het beste uit je beleggingen

Haal het beste uit je beleggingen

Wil je gaan beleggen of beleg je al? Dan wil jij weten wat het beste is om je beleggingen veel rendement te laten behalen. In dit artikel geven we enkele tips en adviezen die je kunnen helpen om het meest haalbare uit je beleggingen te halen.

Weet wanneer je instapt

Welk beleggingsinstrument je ook kiest – waarschijnlijk ben je al langere tijd actief met beleggen en heb je veel kennis van je instrument, zo niet dan zijn er altijd stappen voor wie wil beginnen met beleggen – het is van belang om aan te voelen wanneer je in kunt stappen.
Niet elk moment is even geschikt. Je moet koersen langere tijd volgen om te bepalen of vandaag een goed moment is om aandelen te kopen, grondstoffen in te slaan, valuta te wisselen of cryptocurrency aan te schaffen. Een aantal zaken die mede bepalend zijn bij het succes zijn onder meer de actualiteiten, de hype die op een bepaald aandeel is komen te rusten en de wijze waarop andere beleggers ermee omgaan.
Voorbeeld: na een uitzending op RTL Late Night over een jongeman die miljonair werd met cryptocurrencies, nam de aankoop van deze crypto’s toe en werden ze dus veel meer waard. Wanneer je een paar dagen daarvoor was ingestapt, had je veel winst kunnen maken.

Weet wanneer je stopt

Misschien is het nog veel belangrijker om te bepalen wanneer je stopt dan wanneer je instapt. De meeste beleggers houden een verliesmarge in het zicht. De ene legt zich neer bij 10% verlies, de ander gaat wat verder. Maar weten wanneer je stopt beperkt je verlies. Als je kunt afstemmen dat je bijvoorbeeld niet meer dan 15% verlies draait op een aankoop en je je daar aanhoudt, zal je uiteindelijk meer succes boeken. Ook al kost het je wat geld om eruit te stappen, het behoedt je wel voor nog meer verlies.
Voorbeeld: mensen die aandelen kochten in bijvoorbeeld World Online hoopten dat de aandelen weer zouden stijgen en bleven vasthouden aan de hype. Helaas stegen de aandelen niet en zijn vele mensen het schip ingegaan. Een marge van 15% verlies had je voor meer verlies kunnen behoeden.

Analyseer je een ongeluk

Analyseren is eigenlijk de kern van het beleggen. Wie een goed analytisch vermogen heeft kan in de wereld van beleggingen heel ver komen. De reden daarvoor is simpel: je kunt analyseren hoe een belegging uitpakt en ziet ook al vrij snel welke kant het op kan gaan. Zo kun je risico’s goed inschatten en een dalende lijn voor zijn.
Analyseren kost tijd om eigen te maken, maar is wel heel veel waard. De meeste mensen leren analyseren door te doen, bij te houden en te evalueren. Een beleggingsplan is hierbij natuurlijk wel een pré, daar je met een goed beleggingsplan de koers van je beleggingen kan bepalen.
De meest succesvolle beleggers blijven soms jarenlang vasthouden aan hun beleggingsplan, omdat ze deze helemaal suf geanalyseerd hebben. Dat betekent dat de kans op verlies kleiner is, als ze zich aan hun eigen plan houden. Dat betekent dus dat je als topbelegger wel heel veel discipline en zelfbeheersing nodig hebt en niet zomaar mee kan gaan met hypes en rages. Op zich is dat natuurlijk wel weer een voordeel.

Conclusie

Wat heb jij nodig om succesvol te zijn in het beleggen? Vooral weten wanneer je ergens aan begint en wanneer je ergens uit moet stappen zijn belangrijke pijlers om te bepalen of je iets wel of niet moet doen. Daarbij kan de eigenschap van analyseren een zeer groot voordeel zijn, omdat je negatieve lijnen voor kan zijn en kan zorgen dat je toch nog wat winst pakt uit je belegging.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *