Handige weetjes voordat je begint met beleggen

Nu de rente bij banken historisch laag is, overwegen steeds meer particulieren om een deel van hun spaargeld te beleggen. Beleggen kan in tal van verschillende vormen, waardoor een goede voorbereiding essentieel is! In dit artikel geven we je enkele handige weetjes, voordat je begint met beleggen. Wees je ervan bewust dat er aan het beleggen van geld risico’s zitten. Je kunt geld verliezen als je bijvoorbeeld belegt in aandelen, kunst, horloges of beleggingsfondsen. Het is belangrijk om nooit meer geld te beleggen, dan je kunt missen.

Verschillende vormen van beleggen

Zoals reeds beschreven werd, kan beleggen in verschillende vormen. De meest traditionele vorm van beleggen is het beleggen in aandelen en obligaties. Je koopt hierbij een deel van een bedrijf, waarmee je zeggenschap krijgt over de bedrijfsvoering. Die zeggenschap is voor particuliere beleggers logischerwijs bijzonder klein. Naast de mogelijkheid om te beleggen in aandelen en obligaties, kun je ook voor crowdfunding kiezen. In dit geval leen je geld uit aan een organisatie, die het geld gebruikt om bijvoorbeeld te kunnen investeren in nieuwe productiemethodes. Het bedrijf lost de lening op maandbasis af, waarbij je naast de aflossing rente over het uitgeleende bedrag ontvangt.

Geld beleggen in een beleggingsfonds

Voor het beleggen in aandelen is de nodige kennis en ervaring vereist. Zo is het onder meer belangrijk om het nieuws rondom bedrijven te volgen, de prestaties van het bedrijf in de gaten te houden en een inschatting te maken van de kansen voor de toekomst. Makkelijker is het om te beleggen in een beleggingsfonds. Denk aan een beleggingsfonds in de grootste technologiebedrijven, een beleggingsfonds in Nederlandse bedrijven, een beleggingsfonds in duurzame bedrijven, enzovoorts. Met name duurzaam beleggen is steeds populairder geworden! Dit zijn bedrijven die op steeds duurzamere wijze produceren, of bedrijven die investeren in groene vormen van energie.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *