We gaan meer betalen voor onze energie, maar waarom precies?

We gaan meer betalen voor onze energie, maar waarom precies?

Onze energierekening wordt in 2019 gemiddeld 130 euro hoger, zo laat onderzoek zien. Dat heeft onder meer te maken met een hogere energiebelasting, waarmee de overheid in duurzame energie kan investeren. Maar wat zorgt er nog meer voor dat onze energie duurder wordt? En hoe helpt energie vergelijken je om toch zo weinig mogelijk voor je energie te betalen?

Aanpassing energiebelasting

Ook al verbruik je volgend jaar net zoveel energie als dit jaar, bij voorbaat valt je rekening hoger uit. Dat komt doordat de overheid de energiebelasting heeft aangepast. De vrijstelling voor het eerste deel van het verbruik van gas en licht – omdat het als een basisbehoefte beschouwd wordt – is dit jaar nog 308 voor de woningbezitter, maar gaat volgend jaar naar 257 euro.

Hogere energiebelasting

De consumptie van gas wordt ontmoedigd middels een hogere belasting. Een maatregel die in het regeerakkoord al werd aangekondigd, wordt in 2019 uitgevoerd. Gas is een fossiele brandstof en ook vanwege de Groningse problematiek is een lagere gasconsumptie wenselijk. Gebruik je in 2019 evenveel gas als in 2018, dan ben je meer dan 20 euro extra kwijt.

Opslag voor duurzame energie

De komende jaren gaat ook de ODE omhoog, en zo ook in 2019. Bijna een verdubbeling voor gas en voor stroom een stijging met bijna de helft. Dat betekent voor het gemiddelde huishouden een verhoging van ruim 50 euro. Deze verhoging heeft te maken met afspraken die gemaakt zijn voor energieakkoord. Het doel is dat in 2023 16 procent van de energie duurzaam geproduceerd wordt.

Nog hogere energierekening in de toekomst?

Al met al leiden bovenstaande verhogingen ertoe dat de gemiddelde energierekening 130 euro hoger wordt. Toch moet je er rekening mee houden dat het niet bij deze stijging blijft. Zo zullen grondstoffen waarschijnlijk nog duurder worden voor de energieproducten, wat natuurlijk wordt verrekend bij jou als energieconsument.

Energie vergelijken loont

Dat je energierekening hoger wordt, daar ontkom je niet aan. Toch kun je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk extra hoeft te betalen voor je energie. Op Energievergelijker.nl kun je namelijk alle energieleveranciers met elkaar vergelijken en eenvoudig de goedkoopste energieleverancier vinden voor jouw huishouden en adres. Zo hou je je energierekening zo laag mogelijk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *